Turnitin

Üniversiteler başta olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlarda tez, proje, ödev ve belgelerdeki kopyacılık (intihal) oranının otomatik olarak tespiti için kullanılır

 

Kütüphanemiz, YÖK Yüksek Lisans ve Doktora Kriterlerine “Yeterlilik ve tez savunma toplantılarının dinleyicilerin katılımına açık yapılması düzenlenmiş, bazı üniversitelerce uygulanan tez savunmasından önce öğrenci tarafından intihal programı raporu teslim edilmesi tüm üniversiteler için geçerli olmak üzere kesin karara bağlanmıştır” şeklinde bir maddenin eklenmesiyle Turnitin’e abonelik gerçekleştirmiştir.

Turnitin Üye Girişi

Veritabanının kullanımı için aşağıdaki linklerde verilen kullanım kılavuzlarını inceleyiniz.

Öğretmen kılavuzu için tıklayınız.

Tez ekleme kılavuzu için tıklayınız.

İntihal tespit programlarından yararlanabilmek için  şifre almak isteyen üniversitemiz akademik personelin  “[email protected](Kütüphaneci Hatice Aşaradresine ad, soyad, unvan ve kurumsal e-mail adreslerini bildirmeleri veya aşağıda verilen telefondan ulaşmaları rica olunur.

Telefon: 0 362 313 00 55, dahili 1403

TURNITIN İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER:

  • Öğrencilerle eğitimcileri aynı platformda buluşturan, belgelerin orijinalite kontrollerinin yapılmasını, eğitimcilerin bu belgeleri notlandırmasını sağlayan dünyanın en önde gelen yazılımlarındandır.
  • Turnitin farklı fonksiyonlara sahip 3 ana araç içermektedir:

1) OriginalityCheck: Günümüz dijital kültüründe, herşey olduğu gibi intihal de çevrimiçi yapılmaktadır. OriginalityCheck, öğretmenlere, öğrenci çalışmalarını, uygunsuz alıntı veya olası intihale karşı, dünyanın en hassas metin karşılaştırma veri tabanı ile kıyaslayarak kontrol etmelerinde yardımcı olur. Turnitin, yetkili öğretmenlerin metnin kendisini, biçimini, tasarım ve düzenini görebilmesi için ödevin orijinalini muhafaza eder Turnitin, öğrencinin ödevinin ne kadarının veri tabanımızdaki içerikle eşleştiğini gösterir, böylece eğitimci ödevin orijinal olmayan bölümünü kolayca anlayabilir. Eşleşen kaynaklar, öğrencinin çalışmasındaki orijinal olmayan bölümler olarak farklı renklerde gösterilerek kolay anlaşılır bir formatta ortaya konur.Turnitin veri tabanları halihazırda ve arşivlenmiş 24 milyar web sayfası, 300 milyon öğrenci ödevi ve çeşitli yayınlar ile kütüphanelerden derlenmiş milyonlarca makale içerir. Öğretmenler, OriginalityCheck, GradeMark ve PeerMark raporları arasında kolayca hareket edebilir veya yazılı çalışmayı tam olarak ele almak için katmanlı görüntüleme yapabilirler. Turnitin’in yeni eklenen özellikleri sayesinde, yabancı bir dilden dilimize çevirilerek gerçekleştirilen intihal vakalarını da tespit etmek mümkündür. Turnitin tamamen çevrimiçidir ve Turnitin’e standart bir web tarayıcısıyla her zaman ulaşılabilir.

2) GradeMark®: Kağıt kalem olmadan puanlama! GradeMark öğretmenlerin zamandan tasarruf etmesini sağlar ve ödevler üzerinde doğrudan yapılabilen ışıklı vurgulamalar, özel yorumlar ve QuickMark düzeltme işaretlemeleri sayesinde öğrencilere zengin geri bildirimde bulunma imkanı sağlar. Doğrudan doğruya ödev üzerinde yapılabilen yorumlar, özel veya hızlı sürüklenir standart yorumlar sayesinde daha iyi geri bildirim sağlar ve zaman kazandırır. Öğrencilere net bir geri bildirimde bulunmak için, özel performans ölçeğinizin ölçeğini, ağırlığını ve kriterini değiştirmenize imkân sağlar.Turnitin’in ETS ile yapmış olduğu ortaklık sayesinde, İngilizce ödevler için yazım, dil bilgisi, Kullanım, İşleyiş ve stil kategorilerinde otomatik olarak geri dönüt yapılabilmektedir. Puanlamayı çevrimçi yapmanızı sağlar;
GradeMark, öğretmenlere öğrencilerinin çalışmaları ile ilgili daha zengin geri bildirim imkanı vererek daha iyi bir etkileşimde bulunmalarına ve bu çevrimiçi etkileşim
sayesinde yazma seviyelerini geliştirmelerine yardımcı olur. Öğretmenler, yazılı çalışmayı bir bütün olarak ele almak için OrijinalityCheck, GradeMark ve PeerMark raporları arasında kolayca geçiş yapabilir veya bu raporları katmanlı olarak görüntüleyebilir.

3) PeerMark®: Öğrenciler sadece öğretmenlerinden değil, aynı zamanda birbirlerinden de öğrenirler. PeerMark, öğrencilerin birbirlerinin kağıtlarını değerledirmelerini ve bilgi alışverişinde bulunmalarını sağlayan meslektaş denetimine imkan tanır. Kağıtları çevrimiçi dağıtır, öğrencilerin birbirlerinin çalışmalarını istedikleri zaman değerlendirmelerine imkan sağlar. Kalabalık sınıflar için bile kolay ve etkilidir. Meslektaş denetimi sürecini, anonim değerlendirme seçeneği gibi seçenekler sayesinde sınıfın çalışma akışına uygun hale getirmek için özelleştirilebilir. Standart veya özelleştirilmiş değerlendirmelerle doğru geri bildirim sağlanır. Dolayısı ile öğrencilerin eleştirel düşünme yeteneklerini geliştirir.

Öğrenci Destek Hattı